UK_flag DK_flag DE_flag cookies_logo
info@exodraft.se
E-mail address
+46 (0)8-5000 1520
Telefonnummer

Rörvärmeväxlare

Värmeenergi kan överföras från en energikälla till en annan via en tubvärmeväxlare. Värmen hos det uppvärmda mediet överförs till kylmediet.

Medierna separeras från varandra i värmeöverföringsprocessen och kan inte sammanblandas med varandra. Medierna utgörs mestadels av vätskor men kan även vara gaser.

Effekten av värmeöverföringen beror på mediernas temperaturskillnad.

Ju högre temperaturskillnad, desto mer värmeenergi kan överföras. Stor temperaturskillnad kräver också en mindre värmeöverföringsyta inne i tubvärmeväxlaren.

Tubvärmeväxlare bygger på samma princip som plattvärmeväxlare. En plattvärmeväxlare har emellertid större värmeöverföringsyta, kräver mindre utrymme och är därför mer effektiv.

Förutom förlusten av värmestrålning överförs värmen från det varmare mediet direkt och oförminskat till kylmediet.

Vilken värmeväxlare man ska välja beror media, lokala förhållanden och temperaturer, liksom tryckkrafterna.

För att hitta det bästa alternativet kan du utan köptvång rådgöra med oss. Hitta bäst produkt för ditt företag och dina individuella behov.

Utformning och konstruktion av tubvärmeväxlare

En tubvärmeväxlare består av inre rör genom vilka mediet passerar, cylindern sträcker sig runt rören och klämmorna inuti tubvärmeväxlaren, vilket åstadkommer ett motflöde som ökar den totala värmeöverföringen.

Compact-Safe80

Värmeväxlarens storlek, längden på rören och det material som används måste tas med i beräkningen vid köpet och det slutgiltiga priset. Rörformade gasvärmeväxlare är vanligtvis gjorda av rostfritt stål eller titan.

En rörvärmeväxlare består av en stor cylinder med flera små hopbuntade rör inuti.

Värmeväxlare med sådana rör tillhör den äldsta sortens värmeväxlare. De har använts under mer än ett sekel.

När du väljer värmeväxlare bör du dock tänka på att plattvärmeväxlare utformning föredras av de flesta företag på grund av dess mer kompakta design och högre värmeåtervinningsgrad.

I motsats till rör har den platta formen större yta och kan därför överföra mer värmeenergi. Dessutom är plattvärmeväxlare betydligt billigare. En plattvärmeväxlare är alltså mer kompakt och en hög värmeöverföringskoefficient. Samtidigt är det mindre tryck inne i plattvärmeväxlaren.

Värmeväxlarsystem från exodraft

Kompakta plattvärmeväxlare minskar trycket och kan hålla det på en stadig nivå. Detta förhindrar tryckfall. Detta gör att plattvärmeväxlare kan användas i ett större temperaturområde. Det betyder att en plattvärmeväxlare kan passa för fler användningsområden.

Särskilt bagerier, härdningsanläggningar och kraftvärmeverk kräver kompakt utformning och stabil temperatur. Därför rekommenderar exodraft plattvärmeväxlare för dessa.

Rengöring av tubvärmeväxlare

På grund av den större utformningen, de sammanbuntade rören och det medium som används, vilket passerar genom värmeväxlaren, kan det bildas beläggningar på rörens utsida. Dessa beläggningar är svåra att få bort. Därför bör man också ta med i beräkningen det underhåll och de rengöringskostnader som tillkommer för tubvärmeväxlaren.

Till skillnad från tubvärmeväxlare kräver plattvärmeväxlare inte något större underhåll. Den speciella utformningen av lödda plattvärmeväxlare skapar ett flöde som fungerar självrengörande för plattorna på insidan av värmeväxlaren.

Varför ska du välja exodraft?

exodraft är en av de ledande tillverkarna av högeffektiva värmeväxlingssystem. De standardprodukter som vanligtvis finns att tillgå lever inte riktigt upp till kundernas särskilda behov.

exodrafts värmeväxlare däremot tillgodoser fullt ut alla våra kunder behov. Beroende på tillämpning kan exodrafts värmeväxlare påtagligt förbättra avdunstningshastighet och effektivitet.

Beräkningarna av kostnadsbesparingar för en värmeväxlare görs givetvis kostnadsfritt av exodraft. exodraft ser till att värmeväxlingssystemet blir lönsamt för dig.

Användningen av värmeväxlare för exodrafts kunder har visat att investeringen i värmeåtervinningssystem från exodraft betalar tillbaka sig på kortare tid än tre år.

exodrafts programvara i världsklass kan testa förväntade besparingar för värmekostnader, prototyper för värmeväxlare och initiala värmeöverföringsfaser.

Med sitt erfarna team av ingenjörer och utvecklare har exodraft hög tillverkningskapacitet och kan genomföra flera projekt samtidigt, inklusive individuell utveckling av produkter och kundprojekt.

Värmeväxlare från exodraft har lång livslängd jämfört med konventionella tubvärmeväxlare när de utsätts för samma användning.

Värmeväxlarsystem från exodraft är förstahandsvalet för den som vill dra nytta av en dynamiskt robust och pålitlig värmeväxlare. Tusentals företag i hela Europa drar redan nytta av värmeväxlarsystem från exodraft.

exodraft har gedigen och långvarig kunskap inom värmeåtervinning från rökgas, ånga och processvärme.

Kontakta oss utan köptvång och rådgör med oss.

Fyll i detta utvärderingsformulär för att ta reda på din värmeåtervinningspotential

Hur ser du helst att din återhämtade värme används (du kan välja flera alternativ)?:
Överförs till fjärrvärmesystemetAnvänds i produktionsprocesserUppvärmning av fabrik, lager eller kontorAnvänds för absorptionskylare/kylningVarmt vatten för badmöjligheterLuftridå och luftvärmesystemVarmt vatten för allmän rengöring/tvättÖvrigt